Konsekvens

   Det börjar närma sig terminsavslutning i skolan och frågan om var det ska högtidlighållas dyker åter upp, ska det hållas i kyrkorummet eller inte och vad får sägas och inte. Men Skolverket har sen länge slagit fast vad som gäller och förtydligade också detta i veckan:

"Att skolan är icke-konfessionell innebär att det inte får förekomma religiösa inslag i utbildningen. Eleverna ska inte behöva utsättas för religiös påverkan i skolan. Det gäller även vid skolavslutningar eftersom det är en del av skolans verksamhet."

Klart och tydligt, inget att feltolka ... och konsekvent. Men då tycker Björklund till igen, så där lite bredvid lagstiftningen, om Skolverkets tolkning av lagen och skolornas tillämpning:

- Man ska absolut få sjunga psalmer i kyrkan på skolavslutningen, prästen ska få läsa upp julevangeliet, referera till Bibeln och berätta varför vi firar denna kristna högtid, säger utbildningsminister Jan Björklund till TT.

- Däremot ska man inte tvinga någon att till exempel be eller lyssna till trosbekännelsen. Jag tycker att Skolverkets tolkning av skollagen är alldeles för nervös och sätter för strikta gränser. Det är ju en traditionell högtid som firats i många hundra år i kyrkan, det är en del av vårt kulturarv. Om den här tramsiga debatten fortsätter år efter år är jag helt beredd att se över skollagen, även om jag tycker att den redan nu ger utrymme för psalmer och julevangelium i kyrkan vid skolavslutningen.

Skolverket tolkar och följer lagen ... konsekvent. Björklund fortsätter att tycka, inte lika konsekvent.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0