Ansvarsfullt

   Semestern snart slut, jourvecka och en läsårets första elevkontakt i mailkorgen ;-)

"Hej Ulf, jag kan inte komma dom två första dagarna jag ska börja i sexan. Är i Amerika nu. /Hälsningar N A Tack. Trevlig sommar!"

:-D


From my Summer-Spotify list July 2012Easy - Anoushka Shankar & Norah Jones
Hailie´s song - Eminem
Strugglin´- K´naan
Vi drar till Malmö (Vem pra bahia) - Simone Moreno ft. Timbuktu
Emotional storm - Avishai Cohen
Swimming in your oceans - Crash Test Dummies
Hate it here - Wilco
Gravity - John Mayer
The thrill is gone - B.B King ft. Tracy Chapman
Let the good times roll - Brad Paisley ft. B.B King

 
 
Swimming in your oceans - Crash Test DummiesSäkerhetskontroll

  Ett soligt exempel på lärande i sommarvardagen ...

Dottern har under våren och försommaren tagit körkortslektioner. Lite lätt ringrostig i början, efter gymnasiet och efterföljande sabbats- och arbetsår, lästes teorin in, först rätt motvilligt (Varför ska man kunna allt detta? Det är väl onödigt!), men snart alltmer nitiskt och på sitt vanliga systematiska sätt. 

Till ovannämnda kommentarer om "onödig kunskap" hörde bl a de säkerhetskontroller som anbefalldes inför varje bilresa; utanför bilen, inne i bilen och under motorhuven. 
  • Slå på tändningen, lägg i backen, tänd parkeringsljuset, dimljus och kontrollera samtidigt nummerplåtsbelysningen.
  • Tänd helljuset, slå på vänster körriktingsvisare och kontrollerra samtidigt däcken på vänster sida
  • Tänd halvljuset, slå på höger körriktningsvisare och kontrollera samtidigt däcken på höger sida
  • Avsluta med att kontrollera bromsljuset!
  • Ställ in stol och speglar.
  • Kontrollera fläktsystemet och defrostern
  • Se så att vindrutetorkare och spolare fungerar, kontrollera dom olika hastigheterna och intervallen, kontrollera även spolningen på framlamporna.
  • Säkerhetsbälte och tuta.
  • Prova färdbroms, styrservo och parkeringsbroms.
  • Kontrollera så att det finns: bromsvätska, kylarvätska, spolarvätska, motorolja, styrservoolja, batteriet (destillerat vatten), kontrollera även så att generatorremmen är tillräckligt spänd.
Förstår hennes synpunkter, om man säger ;-) Hur som helst, ingen trafikinspektör hade någonsin kunnat kugga henne på säkerhetskontrollen, nästan så hon önskade att man bad om en riktigt svår kontroll, typ generatorremmen, defrostern eller fläktsystemet.

Väl i bilen vid uppkörningen inledde inspektören med:
- Ja, så trycker du på tutan och kör till vänster! ;-D

Hur det gick på uppkörningen? Jättebra!


Mognad

Hörde på nyheterna i TV här om veckan att 3 av 10 hoppar av gymnasieskolan om de går gymnasiet direkt efter grundskolan. Dock, 9 av 10 klarar gymnasiet, via Komvux, innan 25 års ålder. Slutsats?

Tänk om lågmotiverade grundskoleelever kunde få chansen till meningsfull sysselsättning på den ordinarie arbetsmarknaden under några år efter grundskolan, t ex åren 16-22 och kanske skulle vi successivt bygga ut det vi i dag kallar Komvux, i stället för att montera ner den.

Allt i konsekvens med ungdomsgenerationernas allt senare uppvaknande till vuxenvärlden. Vi måste nog acceptera att forna dagars 20-åriga vuxna är ett minne blott. Idag dröjer vuxeninträdet, och därmed den genuina studiemotivationen för många, till minst, typ 25 ;-)

Eller, kan det vara så enkelt som att bara anpassa undervisningsmetoderna för våra elever på gymnasiet till mer tidsenliga sätt att erövra kunskap. 

Nåja, det var bara en tanke som slog mig ....


Brännmanetsommar

  Aj, aj, aj! Gäller att hålla sig undan de här ... på västkusten! Men annars ... fantastiska bad, ett Stensvik från sin bästa sida och go mad, möen mad och mad i rättan tid! Fortsatt skön sommar!
 

Läs mer om de stingsliga kreaturen i Sydsvenskan ...

RSS 2.0