Traditioner eller inte

   Skolavslutningsdags för höstterminen. Blir alltid lika överraskad över hur vi hamnade här, så fort. Som vanligt hade vi en jättetrevlig avslutning med sång, musik och filmfestival och annat och små söta årskurs två-elever som spelade fiol, grymt imponerande och några ord från rektor.

Det blir allt svårare att variera innehållet. Med ambition att säga något mer än bara God Jul och när man redan använt tema lärande flera gånger, om framtid, om att anstränga sig, att leva sina drömmar, om att utmana sina förmågor, ja då börjar det sina bland idéerna.

I alla fall, så här blev det, ungefär:

"I tidningen i går kunde man läsa om hur Gunnesboskolan tar nya grepp och bryter traditionen. Det handlade förstås om hur vår traditionella cabaré med fokus på lokala skämt om lärares och rektors tillkortakommanden plötsligt blev en musikal tolkning av en film, en lyckosam förändring av våra traditioner. Stort tack till årets nior, både elever och lärare, för det ”omtänket” och Fucking Lund igår. Låt oss införa musikalen som en ny tradition.

Fr o m den här terminen införs ju också något som snart kommer att var en tradition, betyg för alla elever som går i klasserna 6-9, varje termin i alla ämnen, under förutsättning att ni haft ämnet under terminen. 

Men det här med traditioner …. Julen är ju en traditionstyngd helg. Med tradition menar vi vanligtvis något som lämnas vidare av kulturell och social karaktär; det kan gälla seder och bruk, synsätt, språk eller värderingar. Nu till jul kanske det handlar om att ta in en gran till jul och dansa kring den, tända ljus, äta skinka och julgröt, få påhälsning av tomten med säcken full av klappar osv. Kanske har man i någon familj en alldeles egen speciell tradition, något som man gör varje år, på samma sätt, vid samma tid och som man ärvt från tidigare generationer, något farmor och farfar, eller mormor och morfar och deras föräldrar före dem, alltid gjort på julen.

Det är något tryggt och säkert med traditioner, något man kan lita på alltid är på samma sätt, oavsett hur mycket det stormar runt omkring, något att luta sig mot i särskilt svåra stunder eller när vardagen blir för påträngande och kanske går för fort. Om allt är oordning och kaos, stressigt och jobbigt, som det lätt kan bli just veckorna innan jul, då är det skönt med några dagar när allt är vant, tryggt och förutbestämt.

Men det finns dem som menar att ”Traditioner är till för att brytas”. Vanans makt är stor och traditioner är att likna vid gammal vana, och gammal vana låter inte lika positivt …. Så gamla fina traditioner kan ibland bli lite för gamla, lite för invanda och till och med lite unkna. Och i en snabbt föränderlig värld blir våra traditioner allt oftare ifrågasatta, med all rätt, det som var rätt och kändes bra igår, behöver inte nödvändigtvis vara det idag. Kanske lämnar man en tradition helt och hållet eller ändrar på reglerna för när, hur och var man utför traditionen och kanske ska vi vara glada för att saker och ting förändras, även om det ibland kan kännas lite oroligt, just i förändringen. Motsatsalternativet skulle inte vara att föredra, att allt stannade vid det som det alltid varit.

Och nog kan det vara lite sunt att ställa frågan; måste det vara som det alltid varit? Vad kan göras bättre? Vad kan vi ändra på? De frågorna måste vi alltid ställa oss, överväga och reflektera kring.

Men nu är det jul och många trevliga traditioner att uppleva. Återstår för mig bara att tacka för den här terminen, främst tacka tvåorna, femmorna och Maria för de fina sångerna, önska alla elever, lärare och övrig personal, en riktigt god jul, ett roligt och spännande lov och ett gott nytt år 2013."

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0