Vanebildande

Vi är rätt många nu som är "hooked" på Wordfeud. Klart vanebildande, svårt att släppa och lätt att ta till i alla dötidssituationer; på bussen, i snabbköpskön och på fikarasten. Roligt, kommunikativt och lärande....

... men också lite kritiserat för att att det inte är synkat med svenska akademins ordlista. Det händer alltså att man får upp det retliga "Invalid word" trots att det står att finna i ordlistan. Å andra sidan kan man ibland chansa på rätt vilda bokstavskombinationer, ordliknande sammansättningar (typ; "det skulle kunna vara ett ord, men som jag inte känner till" ;-), och faktiskt få det accepterat och därmed lite oväntat, och kanske också lite orättvist, få sina poäng.



Orättvist är det ju också om man fuskar, för det kan man tydligen nu. I alla fall ungdomar är mycket medvetna om detta, ser det som en naturlig följd; kommer det ett nytt spel/ny tävling på nätet handlar det om veckor eller dagar innan det också finns fuskprogram. Blev medveten om det via sonens korrespondens med kompis på Facebook här om dagen:
- Ha-ha, har du äntligen hittat fusk-appen... du kan fan inte "färist"!!

Då tänker jag först, fy för fusk, men så dyker Vygotskij och Leif Strandbergs bok Bland plugghästar och fusklappar upp i skallen; kanske lär sig fuskaren i ovanstående exempel vad färist faktiskt är och då är kanske det en större vinst än själva tävlandet. Fusk-lapp eller fusk-app, det kan vara bra för lärandet, men det förtar ju onekligen lite av spelglädjen. 

Förresten, det förklarar kanske också varför jag förlorar oftare än jag vinner (sic!) ;-P


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0