Helt lämplig avslutning

   Ämnet för vårterminens avslutningsord blev rätt givet; IKT och datorer i skolan. I årets elevkabaré, iDream, häcklades både lärare, IKT-ansvarig och rektor. Jag fick vara den teknikfientliga och Mac-ovänliga chefen som lägger krokben för IKT-nörden och inför pc på hela skolan (sic!). Ungefär så här tror jag att jag sa:

Äntligen ute i solen igen! Vet ni att det är tre år sedan vi senast hade en avslutning utomhus, vi har lyckats pricka in regn och höstväder de senaste två åren. Det är inte riktigt samma sak att vara inne när sommaren står för dörren. Men idag blev det rätt .....

Annars är det mesta sig likt, vi har åk 6 på scen, Maria bakom pianot, glada och sommarlovssugna ungdomar och en hel del föräldrar i publiken och en rektor som fortfarande och in i det sista grunnar på vad han ska säga nu.

Det visade ju årets kabaré med all önskvärd tydlighet, med vilken vånda jag funderar över innehåll i avslutningsorden,  och det gav ju en del ingångar till dagens givna ämne, IT och datorer i skolan. Inte vet jag var ni fått att jag skulle vara särskilt Mac-ovänlig, egentligen är jag i sammanhanget kanske en nörd fullt i klass med Jonas, inte lika duktig, men lika enögd. Att jag skulle medverka till att införa något annat än det vi har idag är långt borta, för att inte säga: "Helt olämpligt!"

En dag som den här är det rätt naturligt att titta bakåt och se vad som varit, vad vi gjort, upplevt, lärt och uppnått. Vi har haft ett bra läsår med allt vad ett sådant ska innehålla av hårt arbete och mycket lärande, traditionella arrangemang, såsom temaveckor och bokmässa men också evenemang initierade av elevrådet; Operation Dagsverke och aktivitetsdagen. För flera av er är det snart dags för betyg, ett kvitto på terminens och läsårets lärandeinsats. För dem av er som av någon anledning känner att det kunde gått bättre, vill jag säga att det är aldrig för sent att börja anstränga sig och enligt en forskare jag hörde häromveckan är intelligent inte något man är, det är något man blir. Med idogt arbete, träning och åter träning.

Men egentligen är det mer spännande att titta framåt….

När vi kommer tillbaka till hösten har vi en ny skollag och en ny läroplan med nya kursplaner att följa. Detta har redan sysselsatt oss vuxna ett tag, hela läsåret faktiskt. Det innebär en del nytt, men jag är inte helt säker på att det blir så tydliga förändringar för er elever. Kanske mest när det gäller betygen som kommer att se annorlunda ut. Den nya läroplanen har i grunden samma syn på kunskap, en kunskapssyn som vi kallar för konstruktivistisk. Att vara konstruktiv handlar om att vara uppbyggande, skapande och eller produktiv. I kunskapssammanhang gäller det numera (eller egentligen sedan 1994) att vara aktiv skapare av sin egen kunskap. I stället för att bara passivt lyssna ska eleverna aktivt tänka, skapa och göra för att lära inte bara ytkunskaper, utan verkligt djuplärande. I detta sammanhang passar IT och datorer sällsynt väl in i bilden och här kommer ni elever, tror jag, att märka den största skillnaden.

Det här läsåret har vi, likt många andra skolor i Lunds kommun och i andra kommuner, och på uppmaning av våra politiker, slagit in på en väg som vi allmänt kallar en-till-en, dvs en dator per elev. Det är ett stort steg för oss i skolan och jag vill drista mig till att kalla det för en ny epok som ger oss en massa nya möjligheter att tillämpa det nya kunskapsbegreppet. Min förhoppning, och min övertygelse, är att vi får ett lärande som karakteriseras av än högre elevaktivitet, mer problemlösning och elevers eget skapande av sin kunskap. Det ser vi redan mer av. Det är härligt att se hur eleverna med en egen bärbar dator, så snabbt tar kommandot över verktygen, så naturligt och så konstruktivt. Det är motiverande, roligt och lärande! Och det är samlärande, elever sinsemellan och mellan elever och vuxna, något som inte bör underskattas.

Vi lär så länge vi lever, också lärare och rektorer. Det är det som är så roligt, att man aldrig blir färdiglärd, tro det eller ej! Får alla möjlighet att lära nytt får vi en roligare skola. Och ju längre tiden lider blir det allt mindre risk att råka ut för rektorer som tror att ”skriva på datorn” betyder att ha datorn som underlägg för att skriva för hand
;-D

För er som nu lämnar oss, årskurs 9, kommer det sannolikt också på gymnasiet att betyda ett fortsatt lärande med en egen bärbar dator. Kanske blir det en Mac, om inte spelar inte det så stor roll, det går bra med annat också .... sägs det. Jag hoppas och tror att ni kommer att märka att ni fått med er viktiga kunskaper, fått öva användbara färdigheter och utvecklat era förmågor. Ni kommer hur som helst rätt väl förberedda för dessa nya lärandeverktyg. Jag önskar er alla ett stort lycka till!

Men innan allt detta spännande till höstterminen, ska vi ha ett långt och härligt sommarlov. Jag passar på att tacka för det här läsåret och önskar alla elever, elevers föräldrar, pedagoger och övrig personal en riktigt skön sommar! Tack och på återseende i augusti!

Enligt mitt mantra i kabarén, något justerat; En helt lämplig avslutning!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0