Pluggsöndag

Lite söndagsslött draperade i varsin stol respektive soffa, halvligger far och dotter var och en försjunken i sina studier. Då och då en kommentar, en fråga, ett stön eller amen-va-fan-ge-mig-ett-liv! (dottern alltså, reds anm). Men också en och annan tänkvärd reflektion .... 

- Pappa, det kommer nog inte i framtiden att vara lika högt värde på att vara allmänbildad. När man med bara en knapptryckning på datorn eller mobilen kan få svar på vad som helst, vad är det då för mening med att kunna allt? Teodicé-problemet t ex, ingen behöver ha koll på det - bara att googla, ju.

- Jo, det kan du nog, i alla fall delvis, ha rätt i. Särskilt om man med allmänbildning menar att komma ihåg namn på personer, platser och händelser, årtal och sånt. Men jag tror att allmänbildning, eller bildning, egentligen är något annat också; den som är allmänbildad har inte i första hand koll på alla faktauppgifter, men är väldigt duktig på att sätta samman dessa faktadelar till helheter, har förmåga att problematisera kring dessa, jämföra med sina egna erfarenheter, hitta liknande situationer, generalisera och dra slutsatser av det och få ihop en egen verklighet. Tror du inte?

- Mmmm... vet inte, kanske det.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0