Elevhälsa




Idag är det valborgsmässoafton och horder av ungdomar strömmar utanför mitt fönster på Södra Esplanaden, på väg till Stadsparken, med välfyllda flak av öl, påsar med vin och starksprit i ena riktningen, eller från Stadsparken med mindre välfyllda påsar och med något mindre målmedveten, aningen slingrig och inte helt rak gång i andra riktningen. Med egna tonåringar i åldern 18-20 år hoppas jag bara att år av varningar, förmaningar och ord om måttlighet och försiktighet på något sätt haft verkan. Ha en trevlig och rolig Valborgborgsmässoafton, barn!

I dagarna läste jag också om Skåne och vår tätposition vad gäller antal döda i rök- och alkoholrelaterade sjukdomar. Skrämmande och oroande siffror. Man kan reflektera över vad det beror på; närheten till kontinenten och dess mer "avslappnade" syn på både det ena och det andra, föräldrars höga toleransnivå med en osund och liberal inställning till att ungdomar tidigt anammar rök- och dryckesvanor som är mindre hälsosamma. Tänker att ju längre man kan skjuta fram debuten i rök- och alkoholsammanhang, desto säkrare att man klarar sig från ett ohälsosamt och destruktivt sätt att hantera njutningsmedlen. Har inte själv varit särskilt tolerant i dessa sammanhang, snarare har nolltolerans varit det som gällt, och det med besked.

I Folkhälsoinstitutets nyligen presenterade undersökning om ungdomars psykiska hälsa har man via enkäter till landets alla niondeklassare undersökt hur det står till med några olika variabler; psykosomatiska besvär, nedstämdhet, koncentrationssvårigheter, bristande välbefinnande, problemens påverkan i vardagslivet, mobbning, tobak- och alkoholbruk (om det är svårt att läsa diagrammet, i grafen står första variabeln kl 12, och sedan vidare medurs). Resultaten visas i en stjärnliknande grafisk bild och i en skala från 1-10 där låg siffra står för lägre/svagare känsla av problem bland ungdomarna och hög siffra anger högre/starkare känsla av problem. Röda, gula och gröna  zoner delar in värdena i ett slags acceptabelt, väckarklocka och alarmerande.



För Lunds kommuns skolor såg grafen ut så här. En relativt hög andel elever anger att de känner sig trakasserade och mobbade och nedstämda. För Gunnesboskolan är det i delen nedstämdhet liknande värden, men glädjande nog betydligt lägre värden för trakasserier och mobbning. För variablerna tobak- och alkoholbruk samt för psykosociala besvär ligger vi emellertid på mycket oroande nivåer.




Vad säger oss resultatet? En slutsats, vad gäller mobbning och trakasserier, är att vi har en tämligen trygg skola och en arbetsmiljö som innebär studiero och som kan förklara det låga värdet för koncentrationssvårigheter. Sannolikt har detta en hel del att göra med det systematiska likabehandlingsarbetet som bedrivs på skolan, både vad gäller det förebyggande arbetet med planer och enkäter som konsekvent följs upp, och pedagogers envisa arbete med att fortlöpande och när helst det dyker upp, uppmärksamma och reda ut konflikter och situationer när någon går över gränsen för ett acceptabelt uppförande.

Rökning och alkoholbruk känns betydligt svårare att komma till rätta med i skolan. Med tillåtelse, eller i alla fall ett accepterande, hemifrån är det inte mycket vi har att sätta emot i det enskilda fallet. Utifrån ett allmänt perspektiv har vi så klart att upplysa, förebygga och bekämpa att unga människor börjar bruka och i värsta fall fortsätter i missbruk. Förutom ren upplysning från organisationer som Non smoking generation, kan vi stärka barn och ungdomar i att stå emot genom värderingsövningar, som vuxna vara goda förebilder och utan pekpinnar och fördömanden motverka droger och uppmärksamma och medvetandegöra ungdomar på reklam- och nöjesvärldens manipulation.

Folkhälsoinstitutets undersökning ger oss ytterligare anledningar att se över vad vi kan göra mera och bättre. För bättre kan vi sannolikt ... 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0