Internet och demokrati

Aldrig har så många, så lätt och snabbt nått så många, med sina åsikter, politiska tankar och idéer, som idag. Kanske har vi aldrig varit närmre en direkt demokrati än idag, via ett sinnrikt nätverk av kommunikation. Gutenberg och hans boktryckarkonst på 1400-talet betydde ett avgörande tekniskt framsteg för människor att sprida sina idéer. Med internet idag ökar den möjligheten tusenfalt. Så klart betyder det något för demokratin, när människors möjligheter att påverka och engagera sig ökar på det sättet.

Det är sannolikt ingen tillfällighet att vi i Sverige, med en lång tradition av ett demokratiskt samhälle, också legat väl framme när det gäller antalet uppkpplade hushåll. Idag befinner vi oss inte längre på pallplats (det gör å andra sidan Grönland lite orättvist), men strax därunder, på en hedrande sjunde plats efter Norge, Island, Finland, Nederländerna, Kanada och Grönland, som sagt;-) Bloggosfären har också på kort tid bidragit till att skaka om i den politiska världen, ställt till med en hel del oreda och tvingat etablerade politiker att överväga sina beslut. Kanske är det denna nya och breda politiska ventil som ska rädda oss från ökat politikerförakt och ge det politiska engagemanget en rejäl knuff framåt? Kanske står vi inför, eller är mitt uppe i, ett politiskt paradigmskifte?!

Kanske är det också här vi har en möjlighet att få med våra elever på deltagande- och påverkansvagnen, att få dem engagerade i samhällsbyggandet och ta ansvar för vår framtid och kanske tänka på något annat än ett fritt internet, fri nedladdning och största möjliga anonymitet på nätet.

Med tidsenliga verktyg, bärbart, trådlöst och uppkopplat, och med bloggen som en allt mer accepterad och använd metod att redovisa sina åsikter, finns det väl egentligen ingenting att tveka över; låt oss så snabbt som möjligt anpassa oss till denna nya sköna värld;-D


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0