Sortera mera

I en tidningsartikel i fredagens DN resonerades det kring den moderna människans växande problem vad gäller att hantera ett starkt ökande informationsflöde; försöka att ta in allt, sortera och kategorisera, i den egna hjärnan och/eller med diverse olika verktyg och dataprogram.

I en bok, Distraction. The Erosion of Attention and the Coming Dark Age, beskriver den amerikanska författaren Maggie Jackson hur en genomsnittlig tjänsteman i sitt dagliga arbete skiftar fokus var tredje minut (antagligen inte några problem för varje skolmänniska att känna igen sig), för att det krävs av jobbet. Författaren menar vidare att den mänskliga hjärnan, som är oerhört anpassningsbar, riskerar att förändras i grunden av våra nya levnadsvanor. (Det är väl det man anar varje gång man försöker förstå sina tonåringar med läxläsning framför en TV-såpa och med iPod-lurar i öronen, samtidigt).

Nyhetsvärdet i artikeln var att det nu finns avancerade program som kan liknas vid en hjälp- eller extrahjärna för mänskligheten. (Är inte datorn redan det?) Men är det verkligen det vi behöver? Är det önskvärt eller eftersträvansvärt? Varför belasta hjärnan med informationsbitar när de sällan är mer än två klick bort? Varför lägga ner möda på att komma ihåg faktabitar?

Svenska stressforskare, bl a Helena Westerberg säger så klokt så här:

"Jag tror att vi kan lära oss att prioritera bättre. Vi kan inte ta till oss eller lagra allt
intressant vi springer på. Konsten är kanske att inse det och inte låta sig stressas."




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0