Rönnbär och sidensvansar

   Höstlov och tomt på skolan. I rönnarna utanför mitt fönster sveper flockar med sidensvansar mellan trädkronorna. De slår sig ner, längst upp i kronan, och mumsar på de röda bären, i vackra dräkter och med en kaxig punkfrisyr på huvudet. Vintertiden är här (i alla fall skruvade vi tillbaka klockan en timme igår) och dags för många att dra från mörker och kyla. Tänk om man kunde följa med ....




För 5 år sedan, november 2003, var första gruppen NZ-resenärer från Gunnesboskolan, i Auckland under just den här veckan. Där är det just nu tidig vår, med körsbärsträden i full blom, behagliga 15-20 grader i skuggan och alldeles i inledningen av en lång och härlig sommar.

För egen del skulle jag kunna hoppa över åtminstone 4 månader, från nu ....

"Sidensvansen är en utpräglad invasionsfågel, och ungefär vart tionde år kan flockar på tusentals fåglar dra ner över landet. Förr trodde man då att dessa vintrar skulle bli speciellt stränga. Dessa invasionsflockar kommer i huvudsak från norra Ryssland. (---) Under september till oktober börjar flyttningen söderut och är tillgången på bär dåligt i Sverige kan den fortsätta ända ner till de södra delarna av Europa."

Källa: Steve Dahlfors Sveriges Ornitologiska Förening




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0