Coacha chefen


image107

"Coacha chefen - så mår du bättre!?"

I söndagens DN läste jag om Nina Jansdotter, karriärcoach från Lund med flera goda tips till den som vill lyckas i arbetslivet. Nyckelordet är feedback, positiv sådan. Precis som med våra elever, medarbetare emellan och arbetsgivare och arbetstagare emellan, behöver chefen (eller om det ska vara ledaren) lika självklart denna feedback. Ett sant salutogent förhållningssätt, eller hur? Men, ack så svårt att tillämpa! Det har vi konstaterat många gånger.

"Alla vill bli sedda och bekräftade genom positiv feedback - även chefen. Det är mycket smartare, om du vill att chefen ska gå i en viss riktning, att bekräfta det som är bra, än att klaga på sånt du tycker chefen gör fel. Pröva att förstärka och uppmuntra det som fungerar - även om det inte är så mycket ..."

Så det så! ;D

Skämt åsido, i dagarna har jag problem med att vara en allt igenom positiv och kreativ kraft som ledare på Gunnesboskolan. Bortsett från all den energi och kraft det kostar att hantera anpassningen till en ekonomiskt hållbar "kostym", har det naturligtvis också sitt pris att vara just den som ska fatta besluten om vad det ska sparas på och vem det kommer att beröra i form av övertalighet. Det går inte att helt distansera sig, att bara se till kronor och ören och budgetar som måste gå ihop. Jag känner så klart också mycket för människorna det berör. Jag har aldrig haft lätt för att skilja på arbete och fritid, det blir liksom ett, vilket har både fördelar och nackdelar (Nina Jansdotter har samma problem, men vänder det till något positivt; hon pratar om livskarriär) . Just nu lever jag med våra problem dygnet runt, vardag som helgdag, tidiga morgnar och sena kvällar, dag och natt.

I artikeln om Nina Jansdotter finns det dock aspekter att ta hänsyn till och viss tröst att få;

"Det är viktigt, säger hon, att kunna vända svaghet till styrka och inte se sig som offer."

Ingen vill väl se sig som offer! Varken de som hamnar på övertalighetslistan eller de som blir kvar att reda ut situationen efter bästa förmåga. Vi har en tuff tid framför oss, kanske flera år med en budget som kommer att suga musten ur oss, men som vi kommer att komma över. Vi är möjligen just nu försvagade, kringgärdade och begränsade i vårt manöverutrymme och i en situation som kräver mycket nytänkande, kreativitet och uthållighet. Men vi har ett koncept som på sikt kommer att visa sig vara vinnande. Det är jag övertygad om! Vi har många av de förutsättningar som behövs för att bli en ännu mer framgångsrik skola; mestadels nyfikna och arbetsvilliga elever, ändamålsenliga och trivsamma lokaler, IT-utrustning utöver vad många andra skolor har och ett fantastiskt bra lärarlag!

Jag är just nu mitt uppe i vårens medarbetarsamtal och jag inspireras och imponeras av medarbetarnas tankar och funderingar kring lärande, både eget och andras. I en dylik reflektionsstund, som ju medarbetarsamtalet innebär, inser man att vi har en hel del att känna oss stolta över (förvisso också en del att vidareutveckla). Detta måste vi med tillförsikt förvalta och säkra för bättre tider och nya möjligheter att ta kliv framåt; vi har hela konceptet med lära-att-lära och dokumentationsmodellen portfolio (och det är verkligen något vi åstadkommit tillsammans), en skola med försmak för digitala (och framtida) verktyg för lärande och ett mycket entusiastiskt och förändringsbenäget lärarteam. Det är stort och värt att framhålla och poängtera, speciellt i situationer då man fått den svarta hatten rejält nertryckt över ögonen.

I dessa påsktider (försök att bortse från vintervädret) borde det inte vara så svårt att finna lite motivation för ett hattbyte; kanske en positiv och påskig gul hatt eller varför inte en chic grön och kreativ hatt?!

image105image106


Intresserad av hattar? Läs mer!

Om det kan vara till någon tröst, för dem som tycker att ledningen är för tuff, okänslig och hård, har Nina Jansdotter flera goda råd till arbetstagare/medarbetare. Möter man en kaxig och hårdhudad chef ska man plocka fram sin empati och tänka:

"Tänk på att det inom honom, för det är oftare en man, finns en liten pojke som är rädd för att misslyckas."

Känns det bättre? Önskar er alla ett trevligt och avkopplande påsklov och en Glad Påsk!

Kommentarer
Postat av: Nina Jansdotter

Hej

Kul att du kommenterade min artikel med dina jätteintressanta funderingar kring feedback.

Jag skickar dig gärna boken så får du se om den väcker ytterligare funderingar hos dig.

Trevlig helg
Nina

2008-05-01 @ 08:59:45
URL: http://www.ninajansdotter.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0