Övningskör

   Man vet att barnen håller på att bli vuxna när man plötsligt befinner sig i passagerarsätet och med en stor grön skylt "Övningskör" baktill på bilen. Vi gjorde idag debut på den tomma parkeringsplatsen vid idrottsplatsen i Borgeby, det var krypkörning som gällde men ändå ... fantastiskt! Jag köööör!


Det är också en pedagogisk utmaning; hur lär man ut något man gjort med automatik i över 35 år? Då gäller det att tänka "scratch"; ställ in sätet, kolla backspeglar, koppling, tändningsnyckel, lägg i ettans växel, släpp kopplingen sakta, ge lite gas ... många moment och svårt att koordinera.

Med två (en 18-åring och en 16-åring) sugna adepter finns det inte en chans att lära dem någon teori innan praktikpasset. Det är köra som gäller, nu och genast. I skolan skulle man kanske grundlagt med ett teoripass; kanske en instruktionsfilm om hur man startar och kommer igång med bilen, hur man styr och hur man stannar; torrsim! I eftermiddags var det inte läge, om man säger. Det var bara att sätta igång direkt, i tur och ordning framför ratten, och själva prova sig fram, naturligtvis med instruktioner från passagerarsätet, långsamt och en sak i sänder. Ett skolexempel på Learning-by-doing, mycket effektivt! Efter en stund framför de bilen på egen hand (nåja, nästan) och visar en enorm glädje över att kunna behärska hästkrafterna och att lära sig något konkret nytt. Genuin motivation, vilja och kraft att lära!

Kanske har vi i skolan något viktigt att lära här! För övrigt vill jag bara tillägga... hade nästan glömt hur roligt det är att vara lärare!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0