Tupplur

Om det ska gå upp ett ljus, idéer födas och kreativiteten flöda; ta en tupplur.

Läser i dagens DN om ny sömnforskning. Vill man förbättra sina resultat, ska man ta en tupplur mitt på dagen, folkgrupperna i latinamerika och kring Medelhavet vet vad de gör när de tar sin siesta! Kan vi lära något av detta?

"- Det finns goda belägg för att vi borde sova två gånger per dygn i stället för bara en gång.
Genom att styra hur lång tuppluren får bli, kan man också påverka vad hjärnan ska bli bättre på , menar Sara Mednick:
- Om du sover upp till en halvtimme får du framför allt två-stegsömn, mitt emellan djupsömn och drömsömn. Det är bra för motorisk inlärning, till exempel om du ska lära dig att spela piano.
- Sover du mellan en halvtimme och en timme kommer du fram till djupsömn. Det är bra för den sortens minnesom handlar om att komma ihåg fakta, till exempel människor eller platser eller saker.
- Om du sover mellan sextio och nittio minuter kommer du fram till REM_sömnnen. Det är då du drömmer, och den fasen är bra för kreativiteten. Då flyter minnena fritt omkring i hjärnan och skapar nya förbindelser."

I förskolan har man sedan länge en sovstund eller "vila" i samband med lunchen mitt på dagen. Kanske något att föra in i skolan, för elever och pedagoger. Tänk er själva att börja eftermiddagspassen med 30 minuters vila, slumrande eller i sk två-stegssömn; eleverna, och pedagogen gör plats på golvet, liggunderlag eller japanska tatamimattor rullas ut, en del ligger bara och vilar, kanske med hörlurarna i öronen och favoritmusiken på låg volym, andra slumrar in, alstrar ny energi och vaknar upp, vid äggklockans diskreta signal, till en mer kreativ och mer lärande senare del av dagen. Hur mycket bättre resultat pratas det om? Ja, det är, enligt forskningen, inga småvinster att hämta hem ...

"De personer som fick sova middag före provet klarade provet drygt 20% bättre."

Det skulle å andra sidan sannolikt medföra att skoldagen måste förlängas med 30 minuter, men å andra sidan vinner man kanske all tid i effektivitet och alls inte måste utöka dagen. Är det någon som ställer upp på experimentet?

Nåja, det var bara en tanke som slog mig ...

PS Samma forskning visar, tyvärr, på kaffets, eller snarare koffeinets, menliga inverkan på viss inlärning. Synd, men man kan inte få allt ;-)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0