Det går upp och ner


I dagarna har kommunpolitiker pratat och pratat och pratat, om kommunens ekonomi, hur man ska spara, finansiera och/eller skrota verksamheter; typ fritidsklubbar. Det är inte lätt att hänga med i svängarna, inte ens ekonomerna, de som är satta att förvalta, informera och göra begripligt dessa ekonomiska lappkast och helomvändningar hela världen, Sverige och Lunds kommun utsätts för. Det går upp och det går ner, ena dagen vinst och andra dagen tunga förluster. Vem kan begära att man som elev, elevs förälder, lärare eller skolledare, ska förstå dessa ekonomiska kullerbyttor?






Varför kan inte skolan, likt andra ekonomiska enheter, typ IT-avdelningar, modersmålsundervisning och måltidsservice, bara höja avgiften! Intäkterna räcker inte, utgifterna är för höga, alltså måste avgifterna för varor och utförda tjänster höjas. Rätt självklart egentligen ... men inte när det gäller skolans budgetar; här omprioriterar vi åter en gång, skär ner på kvalieteten och bäddar för en skola som ingalunda kommer att inneha tätpositioner i rankingar om skolans kvalietet.

Höja skatten med 50 öre? Tvärstopp, en helig princip, omöjligt! Jag är benägen att tro att t o m väljare, som i senaste valet lagt sina röster på den borgerliga majoritetn i Lunds stad, faktiskt i dagens läge är beredda att ompröva den 50-öringen.

PS. En liten eloge till ordföranden i Lunds stads Barn- och skolnämnd, Lars Hansson, (om jag nu tolkar dagens SDS rätt) som går emot sina partivänner i åsikter kring den nuvarande fördelningsmodellen, som missgynnar skolor med hög andel elever med annan etnisk bakgrund än svenska. Fördelningsmodellen är orättvis, den bör justeras och det snart!

Nåja, det var bara en tanke som slog mig ...



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0