Ledningsfilosofi




Ett ledningsteam bör ha en idé om vart man ska, eller hur? Ett mål långt där borta i fjärran, själva orsaken för verksamheten, meningen med alla ansträngningar; kort sagt, en vision om den optimala skolan. Vad är det vi vill åstadkomma och hur ska vi nå dit?

Vi har vid olika tillfällen funderat kring detta, men aldrig riktigt kommit till skott i den nya organisationen (det har förvisso varit annat att tänka på;-P). På Hven gjorde vi ett nytt försök, gick till botten med ärendet och höll på att fastna i begreppen "vision" och "deklaration", vad är skillnaden? Vi enades om att en vision är det övergripande och gemensamma som vi bör vara ense om,. En ledningsdeklaration är det var och en av oss ledare kan formulera, en mer konkret hur-del för varje skol- och förskoleenhet, men alla utgående från den gemensamma visionen. Vi enades om följande utkast till vision, kring tre viktiga begrepp:

Lust att lära - Lära@lära - Livslångt lärande

  • Lusten är grunden för allt lärande. Vi arbetar därför aktivt med att skapa förutsättningar för trygga, kreativa och utmanande lärmiljöer.
  • Lära@lära innebär att förstå sitt eget lärande och få tillgång till olika verktyg för detta, öka sin motivation och stärka sitt självförtroende. 
  • Livslångt lärande handlar om att skapa beredskap för att möta en framtid i ständig förändring, och utveckla sin förmåga att anpassa sig till nya situationer.
Så långt vår gemensamma vision, att vidare tänka kring och kanske ytterligare putsa på. På detta följer således snart en ledningsdeklaration; men den jobbar jag fortfarande med. Återkommer.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0