Gåsen och rullebören

Sagan om gåsen och rullebören är lång. Här berättas den i kortversionen:

Det var en gång en far och hans son. Fadern var en person som hade många järn i elden; bl a hade han ett litet silk-screentryckeri i källaren.

En gång, för nu mer än 20 år sedan (1990), fick pappan i uppdrag av ett par farbröder att göra en speciell Skånetröja att säljas till turister från när och fjärran. I detta uppdrag tillfrågades sonen, som han visste var lite fiffig när det gällde bilder, symboler och sånt, om inte han kunde rita något trevligt motiv som hade med Skåne att göra.

Detta var ett uppdrag som sonen uppskattade mycket, särskilt som han var en riktig ur-skåning och ogärna lämnade de öppna vidderna. Han satte igång att skissa på allehanda motiv; gäss är ju typiskt skånskt tänkte han, rullebörar också (skottkärror alltså!). Han försöker teckna båda sakerna i ett motiv; en gås som kör en rullebör. Kan det bli mer skånskt, tänkte han!


Sagt och gjort. Efter en del övertalning av fadern (som väl hade tänkt sig en mer bildskön gås!) gick projektet igång. De ritade, målade, gjorde bilder till screentrycket och tryckte ... och tryckte, tröja efter tröja... 500 stycken hann det bli, innan farbröderna meddelade att de nog tyckte att det borde vara en mer traditionell gås (och rullebör också vad det beträffar!) och att de just bestämt sig för att ta ett annat förslag.

Vad göra? Vi får väl "kränga" tröjorna bland släkt och vänner och hos bekanta, kanske i någon affär eller på en av de skånska marknaderna, tänkte de. Ett antal (60-tal) gick snabbt åt bland bekanta och arbetskamrater, ytterligare några såldes i en och annan affär men de flesta förpassades till sonens vind och där ligger de ganska bra. Varje gång någon av släktingarna fyllde år eller skulle ha en inflyttningspresent eller dylikt kom de väl till pass; sonens gåsatröjor finns nu på väldigt olika håll i världen; Vancouver, New York, Sydney, Dubai, Auckland, Nya Zeeland..... för att inte tala om alla de platser i Sverige där tröjan går omkring på ungar som på ett eller annat sätt har med sonens egna barn att göra!

Klass 9c Gunnesboskolan 2006, fick en tröja var på avslutningsdagen (klicka bilden!). Aldrig, varken förr eller senare, har så många gåsatröjor skådats på en och samma gång. Vem vet var de en dag kommer att befinna sig!? Kosmopolitiska tröjor, sannerligen!


Snipp, snapp snut, så var sagan slut .... men det återstår några hundra tröjor om någon skulle vara sugen på en tröja med ett "typiskt" motiv från Skåne ;-D

Numera finns de till försäljning bara på denna site ... och ju längre tiden lider, ju ovanligare blir de! Riktiga rariteter alltså!! Så varför inte genast beställa en tröja med denna oerhört exklusiva gås!

Tröjorna finns i S, M, L, XL och XXL. Dessutom finns den i storlek 140-150 för lite yngre. Tröjorna kostar något "himmagjort" tillbaka; en teckning, ett foto, något hantverk eller annat som möjligen skulle kunna överraska sonen!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0