Renodlat

Varit på ledningsgruppsinternat, två dagar med "långa tankar", visioner och ledarskapsdeklarationer i förra veckan.

Vi såg inledningsvis ett Youtube-klipp med Trevor Dolan (se nedan) och reflekterade kring skolområdets gemensamma ledningsvision (framtagen för ganska länge sedan ;-P) och med ambitionen att utarbeta respektive skolenhets ledningsdeklaration. Nu börjar det bli dags att få den formulerad. Så här formulerade vi vår ledningsvision den gången det begav sig:

Huvudbegreppen är tre; Lust att lära – lära@lära – livslångt lärande

  • Lusten är grunden för allt lärande. Vi arbetar därför aktivt med att skapa förutsättningar för trygga, kreativa och utmanande lärmiljöer.
  • Lära@lära innebär att förstå sitt eget lärande och få tillgång till olika verktyg för detta, öka sin motivation och stärka sitt självförtroende.
  • Livslångt lärande handlar om att skapa beredskap för att möta en framtid i ständig förändring, och utveckla sin förmåga att anpassa sig till nya situationer.
Den är välgörande kort och koncis och med starkt fokus på tre delar som alla skolledare i skolområdet anser vara högt prioriterade. Detta med att försöka fokusera, skala av och renodla något att fästa blicken vid, är en utmanande och intressant uppgift att ta sig an. Detta berättar Dolan om i följande klipp, vikten av att "koka ner" något komplext till något enkelt, lätt att komma ihåg och ha som riktmärke.

Dolan presenterar sina fyra enkla punkter för ett framgångsrik skola med följande rubriker:

  1. Rektors ledarskap
  2. Höga förväntningar
  3. Smarta utvärderingar
  4. LärarsamverkanTrevor DolanKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0