Mest trött

Mest blir man bara trött ... men det känns också verkligen olustigt när en av landets främsta ledarskribenter, Per T Ohlsson i SDS, nedlåter sig till att uttrycka sig så slarvigt och kategoriskt om en hel yrkeskår, utan att närmare förklara vad han menar. För jag antar att han menar lärare när han skriver så här:

"Men i en sådan utredning – brett sammansatt med jurister, statsvetare, nationalekonomer, folkbildare och kulturvetare – gäller det att hålla det pedagogiska inslaget på ett minimum. För om någon har skadat svensk skola mer än beskäftiga politiker så är det pedagogerna."

Vad vet han om skolans verklighet? Om lärandets villkor? Om förutsättningarna för skolans personal att göra ett fullgott arbete? På vilket sätt menar han att pedagoger har skadat svensk skola? Vilka om inte pedagoger skulle vara bäst skickade att styra hur lärande ska bedrivas? Kanske vore det just det som skulle kunna lösa en hel del av skolans problem, utan inblandning av politiker, journalister och annan självutnämnd "bakåtsträvarexpertis" som minsann vet hur det ska vara i skolan. Kanske vore det på tiden att lyssna till vad forskning säger om lärandets villkor i dagens och morgondagens skola. Kanske skulle man titta sig runt i världen och ta vara på andra länders framgångar och misslyckanden. Kanske skulle man försöka att se bort från vad skola har varit och fokusera mer på vad skola skulle kunna vara. Kanske är det dags att låta skolans aktörer få lite arbetsro och staka ut en långsiktig och hållbar kurs, oavsett vilken regering som sitter vid makten.

Nej, skrota Skolinspektionen och återinför Myndigheten för skolutveckling, lyssna på forskningen, både svenska forskare (Marton, Carlgren m fl) och utländska (Hattie) och systematisera en tillämpning av denna forskning.

Om man från politikerhåll verkligen menar någonting med frasen "på vetenskaplig grund", borde de nöja sig med att lägga fast ramarna, i en bred politisk uppgörelse och sedan låta Skolverket sköta detaljerna om hur det ska tillämpas. Nu finns det alltför många (eller i alla fall en väldigt tongivande ;-) klåfingriga politiker med händerna alltför långt ner i syltburken. 

Det riktigt konstiga är, eller kanske inte, att LR, genom sin presschef, uttrycker samtycke; Tankar om skolan i media

Det är nog mer än beskäftiga politiker och "karriärkåta" pedagoger som har skadat den svenska skolan i så fall, dit får vi nu också räkna en och annan besserwisser till politisk redaktör ... eller ständig sekreterare, vad det beträffar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0