Läroplanen och datorn

Hittade en översikt om vad våra styrdokument säger om digitala lärverktyg, på Pedagogiskt centrum i Södertälje. Någon har roat sig med att skriva in och söka orden "dator", "webb", "informations" m fl i läroplanstexterna. Det blir rätt många gånger som orden återkommer, men vad säger de egentligen? 


.


Vid en snabbtitt får man känslan av att läroplanstexterna fokuserar ganska mycket på digitalt lärande, men vid en närmare titt (jag stannade videon lite då och då) tycks det mest handla om att skriva på datorn, redigera texter på datorn, göra beräkningar på datorn, hitta, sovra och bearbeta material på internet, söka och välja texter på internet, värdera texter och talat språk på internet, handla över internet (!), använda satelitbilder på nätet, hur ord, bild och film kan samspela med varandra osv.

Känns typ, "same, same but different". Är det bara jag som saknar mer progressiva digitala mål och kunskapskrav i vår nya läroplan? Var är målen som handlar om att skapa egen kunskap med de digitala lärresurserna?

Nåja, det var bara en känsla som slog mig...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0