New York, New York




Här ett försök att samla intrycken, vidarebefordra tips till er som efterfrågat detta och en del bilder från två minnesvärda veckor i NYC. Man lär så länge man lever... ;-) och man får ständigt tillfälle att ompröva sina värderingar och utmana sina fördomar, särskilt när man reser till New York. Den i mina ungdomsår så politiskt korrekta vänsterhållning till USA och den "imperialistiska förtryckarpolitiken" har gjort att jag aldrig haft någon särskild längtan och därmed aldrig kommit iväg till det stora landet i väster. Det har jag kanske inte heller fortfarande gjort, om man betänker vilken liten del, om än aldrig så viktig, New York utgör. Men det går ju fler tåg (eh?), att utforska mer av den nordamerikanska kontinenten. Skulle jag gärna ....

Den första missuppfattningen för mig att omvärdera var det vanligen förekommande påståeendet att New York skulle vara stort, rörigt, anonymt och därmed opersonligt. Till ingen del (möjligen undantaget stort) kan jag instämma i detta. Tvärt om - den enorma ytan gör att det är många små områden (småstäder, grannskap, stadsdelar) som var och en av dem ger en känsla av småskalighet och trivsamhet, hur konstigt det än låter. Det finns en känsla av "nära till allt" var man än befinner sig i staden; affärer, barer, restauranger, biografer, teatrar - you name it - typ hela världen runt hörnet, som är klart fascinerande. 

Inte heller stämde alla elaka rykten om en osäker och våldsbenägen stad. Också här tvärtom; har sällan så konsekvent blivit bemött med leenden, vänliga tilltal och så många "Can I help you?" Vi rörde oss förvisso mestadels i välordnade Manhattanmiljöer, med en befolkning som är välsituerade, välutbildad och kosmopolitisk, men också till någon del i mindre bemedlade och betydligt mer slitna områden. Men det är nog ingen tillfällighet att NYPD kör omkring med devisen "courtesy, professionalism, respect" .... 



Det var emellertid frapperande många människor; restaurangfolk, taxichaufförer, muséepersonal etc. som hade mycket knackig engelska, knappt att förstå faktiskt. Det var överraskande, men kanske inte så konstigt när man tänker närmare på det. 

Hur som helst, en både rolig, intresant och lärorik resa, med flera highlights. Jag tänker på alla trevliga muséer varav MoMA (Museum of Modern Art) var det finaste, tätt följt av Guggenheim. Metropolitan museum of Art var fantastiskt, men för stort och alldeles för många marmorfigurer, etruskiska stenskärvor och medeltida konstverk för att jag skulle orka hålla fokus mer än tre timmar. Jag tänker på Highline Park; en några kilometer lång och 6-10 meter bred park anlagd på ett gammalt järnvägsspår 6-8 meter upp i luften. Djärvt kreativt och gjort med finess, enkelt och raffinerat på samma gång. (Meatpacking District, 10th Av, 12-19 st). Jag glömmer inte Iridium, legendariskt jazzställe som serverar högklassiga jazzartister varje kväll och på måndagar Les Paul trio (dock utan Les Paul själv som gick bort 2009). Trion utgör grunden och har först en egen avdelning och därefter tillsammans med kvällens utvalda gästartister, som har i uppgift att tolka Les Paul på sitt alldeles egna sätt. Ett måste för alla som uppskattar jazz. Bättre än så här blir det inte .... (1650 Broadway, strax runt hörnet vid 51sta gatan). Jag minns med tillfredsställelse Bleecker street, med mängder av barer och hak, som alla har förstklassiga bluesartister på scen varje kväll. Vi återkom till Terra Blues flera kvällar. (Greenwich Village/NoHo)

Les Paul trio 2006

Vi hamnade på Pier 1 en eftermiddag/kväll, ett promenad- rollerblades- och cykelstråk längs vattnet på den västra sidan, med restauranger och barer och gratiskonserterer ;-) (West 70th street vid Hudson river). Ba´så, liksom ...

... och så klart Central Park, Brooklyn Bridge, Chinatown och mycket, mycket mer!

Till avdelningen "turistfällor vi gick i" får man räkna sightseeingbussarna som tog sig fram i snigelfart och med rätt usla guider, men med en båttur runt södra delen av Manhattan och en fribiljett till Top of the Rock i priset. I facket fällor placerar jag också den guidade turen i FN-byggnaden. Vi misstänkte det redan tidigt, men föll till föga sista dagen, dels för att vi bodde i princip grannar med FN-skrapan och dels för att det var hemresedag och 35 grader varmt ... och ingen vind. Air-condition var ett måste denna dag! Museum of the city of New York kunde vi också varit utan; halva museet byggdes och utställningen vi gick dit för (om Ground Zero) börjar först i augusti (sic!).



För övrigt, New York-borna har fattat vad det är som gäller i teknikväg, minst 8 av 10 använder iPhone, iPad och/eller MacBook, på caféer och restauranger, i parker och på gatan. Överallt. Men tyvärr, Apples glaskub på 5th Av var till vår besvikelse tillfälligt inbyggd i vita träväggar. Och det här med dricks-systemet, varför inte bara baka in allt i priset!? Åh vem hade trott att jag skulle sitta och vara stolt över gamla Abba, Björn och Benny?! ;-P

Men, köpfesten måste få ett slut, läser jag i tidningen idag, söndag, apropå den ekonomiska krisen i USA, så sant som det är skrivet. Man kan inte skylla på varken krig eller skattesänkningar, står det att läsa, bara på regeringens ansvarslösa spenderande. Och så kan det vara. Har inte heller någonting att skylla på ;-P ... men kul var det!

Se bildalbum från New York på Picasa! (Klicka Bildspel längst upp till vänster)

Ett annat New York - lång lista med lite udda tips för den som är på väg till NYC!
New York Inspiration


Kommentarer
Postat av: Carina

New York i ett nötskal! Tack Ulf för att du delar med dig av ditt bildalbum som fick mig att återuppleva den speciella känslan i NY. Kul att din resa blev lyckad.

Mvh

Carina

2011-08-16 @ 22:08:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0