Spill

Spill är inte bara "ingenting", det som blev över, ingenting att ha. Spill är också "någonting". Det är alla de till synes oviktiga, andefattiga, oinspirerade och händelselösa delar i livet vi alla i perioder upplever, korta stunder och längre; livets alla felval, alla kraschade drömmar och planer och tillfälligheterna som gjorde att livet tog en annan vändning än man hoppats.

Men spillet är inte värdelöst, inte bortkastad tid och inte något att ångra. Spillet är själva livet. Också.

I ett fullsatt Lunds stadsbibliotek (atriumgården) berättade i kväll Sigrid Combüchen om sin senaste bok, Spill. För oss som läst boken under jul- och nyårshelgerna föll möjligen ytterligare någon pusselbit på plats, om man nu är ute efter att få boken "förklarad" för sig. Man kan annars bara luta sig tillbaka och lyssna på hur en författare kan tänka kring sitt skapande; hur uppslagen och idéerna föds, vilka ämnen och företeelser det ska handla om, vilka karaktärerna ska vara och hur de ska vävas ihop och vilka stämningar boken ska präglas av. Det gjorde kvällens huvudperson med den äran, det var intressant och tankeväckande och njutbart. 

Kanske är det också så, som Sigrid Combüchen sa (oklart vilken Sigrid;-), att personer med stora begåvningar, som tar vara på och utvecklar dessa, gör något av dem och viger sina liv åt en uppgift (forskare, konstnärer, författare, filmare etc) och fördjupar sig i detta (det som vi oftast brukar koppla till att lyckas eller att vara framgångsrik), är dem som borde betraktas med det största spillet. Kanske är det dem som missar mest av livets alla skiftningar, det där som vi andra betraktar som meningslöshet, ett stort ingenting. Men kanske inte så meningslöst ....

Tur man inte är någon stor begåvning ;-) ... och det där med framgång är överskattat, sa Sigrid. ;-D



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0