Förebild eller föregångare

"Ledare - förebild eller föregångare" - eller idol kanske.

Det var rubriken vid Rektorsakademiens seminarium på Filmstaden under måndagkvällen. En moderator lät fyra ledarprofiler, Pelle Svensson VD för Malmö FF, Helena L´Estrade, VD för Rektorsakademien, Johannes Karlsson, ung entreprenör och Dallas Diabaté, fritidsledare i Rosengård, uttrycka sina tankar kring begreppen i ett slags kombinerat "Go´kväll - bjud in fyra middagsgäster" och ett mer "tillbakalutat-i-soffan-Skavlan".

Rektorsakademien grundades för några år sedan av Fredrik Svensson och är idag, enligt egen utsaga, Sveriges största nätverk för chefer från skola och näringsliv, i syfte att skapa goda förutsättningar för dagens unga. Rektorsakademien har kontinuerliga seminarier och nätverksträffar i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Skåne och ikväll var det Lunds tur och samtalsämnet var således förebilder.

Efter väl tilltagen macka, te och mingel bjöds vi ett samtal om förebilder - är det bra med förebilder, vilka är dina/era och varför, finns det "hemliga" eller skämmiga förebilder, hur viktigt är det att rektor är en förebild etc? Sannolikt är det viktigare än man tror. Varken som lärare eller rektor kan man säga en sak och göra en annan, att leva som man lär gäller. Det är med handlingarna, tankarna och värderingarna man lever, som också är det elever och medarbetare följer. Föredömen gör sällan fel (och om det händer, krävs ett moget erkännande och förmåga att förändra och rätta till misstag), i alla fall inte i det man står för. Att kräva hög ambitionsnivå, noggrannhet och hög kvalitet av elever kräver minst lika mycket och i samma omfattning av läraren respektive skolledaren. Konklusionen i diskussionen var; ledaren sätter ribban, det ledaren är, påverkar resten av organisationen/gruppen. Tungt ansvar .... men viktigt att tänka på.

Det presenterades också en tio-i-topp-lista över ungdomars främsta förebilder idag; topplaceringen var tämligen otippad; på tredje plats Bill Gates, god tvåa Nelson Mandela och ... främsta förebild: Jesus!. Övriga placeringar var alla män, ett annat fenomen som smått analyserades av panelen. och som kanske kan knytas till publikens favoritförebilder som, inte helt oväntat, var "pappa". Lite mer oväntat vara att "mamma" inte var nämnt så många gånger. Kan det ha att göra med att merparten av publiken var män? ;-D

Man listade också egenskaper som dessa förbilder främst hade. Två av dem var ärlighet och ödmjukhet. Vilka är dina 3-5 främsta förebilder i livet? Det är inte helt lätt att komma på, eller hur? ...  Den 4 maj är det dags igen, inspirationsseminarium - då vill jag vara med. CU



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0