Be nice!

 

 

Terminsavslut, flera decimeter snö, riktigt vinterväder och alla förutsättningar för en vit jul. Årets tema för rektors julhälsning fick bli snällhet. Ungefär så här lät det:


"Jultider igen och ett hyfsat långt uppehåll i lärandet och utvecklandet av sina förmågor.

Är det någon som fattar hur snabbt den här terminen gått? Det var verkligen inte länge sedan som man med lätthet kunde cykla till skolan i bara skjortärmarna, sitta i solen en stund utomhus på lunchrasten eller åka ut till havet och ta ett kvällsdopp. Det är rätt annorlunda sådana här decemberdagar …. Brrr! Ritualerna på morgnarna är dock ungefär de samma; man äter ungefär samma frukost, gör ungefär sina sysslor i samma ordning och läser sin morgontidning på ungefär samma sätt. Här om morgonen när jag som vanligt läste tidningen och sist serierna, eller egentligen serien, för det finns bara en riktigt bra om ni frågar mig, kom jag att tänka på en sak.

Min absoluta favoritserie är Kalle och Hobbe, underbara Kalle med sin leksakstiger. Kalle och Hobbe – vem följer dem? Då vet ni att Kalle den senaste veckan har haft världens bry med att klara av att vara snäll ända fram till julafton, så att han kan ”casha” in sina julklapper. Han har våndats i sina försök att vara tomten tillags och vara riktigt snäll. Hobbe har gjort vad han kan för att locka Kalle i fällan och göra något styggt.

Känner ni igen det där? Att man ska vara särskilt snäll till julen? Som om det vore helt ok att vara stygg, elak resten av året, bara man är snäll veckorna före jul, för att samla pluspoäng hos tomten.

Började fundera rätt mycket på det där med snällhet, sökte lite på nätet och hittade rätt intressanta saker. Begreppet "snäll" är ofta kopplat till egenskaper som dum, mesig och ocoolt. Är det så? Jag menar nog att det är betydligt coolare idag att vara snäll. Titta bara på ett av världens mest framgångsrika företag, Google. Vad har de för slogan? Nike har ”Just do it”, Coca cola ”Enjoy” och Google har Don´t be evil. Var inte elak. Var snäll. Det är coolt!

Nej, det känns lite knepigt, det där med att vara snäll bara inför julen. Så klart ska vi vara snälla mot varandra året om. Att vara snäll kan ju handla om att aktivt göra snälla saker; i det lilla, ett enkelt hej på morgonen till den där klasskamraten som man vet har det svårt, ett leende, en gest, en hjälpande hand när någon snubblar. Det kan handla om att vara generös med beröm och uppmuntran, att vara hjälpsam och att se sin medmänniska. Det kan också gälla lite större saker, som att kanske under en längre period hjälpa en kompis med läxor, aktivt agera för att någon som känt sig utanför kan vara med i gemenskapen, att någon står upp och försvarar en kompis, det kan handla om att man är generös med att låna ut sina saker eller ge gåvor.

Men det kan också handla om att inte vara motsatsen till snäll; om att inte vara elak. Att undvika att göra andra människor illa. Att inte säga det där elaka ordet, att inte knuffas, bråkas, slåss eller retas.

Det kostar så lite att vara snäll. Faktum är att det inte kostar någonting, att det faktiskt lönar sig. Idag finns det nämligen vetenskapliga studier som stöder hypotesen att godhet lönar sig. Man har visat att samarbete och generositet aktiverar ett njutningscentrum i hjärnan. Det innebär således en rent kroppsligt sinnlig upplevelse att hjälpa andra. Detta är samma lustcentrum som blir aktiverat när man berusar sig på droger. Om vi vill ha en lustupplevelse är det således klara fördelar med altruism framför drogintag, eftersom den förra aktiviteten inte innebär några biverkningar. Win-win-win-situation ;-)

Så nu vet ni det, också Kalle och Hobbe borde fatta det till nästa år, det är alltså inte alls något uppoffrande att vara snäll, det är ren bonus för en själv. Det vi gör för våra medmänniskor det gör vi också för oss själva. Det faller tillbaka på oss själva. Ju snällare vi är mot andra, desto mer snällhet får vi tillbaka. Eller som Pippi Långstrump (eller var det Bamse?) sa: Den som är stark måste vara snäll.

Var snälla mot varandra i jul, prova hypotesen över julen och in i det nya året, ta med förhållningssättet in i det nästa termin och se vad som händer. Du kan bli väldigt överraskad.

Så återstår bara att önska alla elever, lärare och övrig personal; En riktigt god jul och ett ännu godare, snällare, nytt år 2011. Tack till femmorna, tvåorna och Maria som ordnade det så fint för oss idag. På återseende i januari, måndagen den 10, enligt schema, om inte annat sagts."

God jul och Gott Nytt År till alla läsare av LedarBloggen!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0