En liten kugge

   Idag har jag varit en liten kugge i ett stort valmaskineri. Som valförättare i valdistrikt Galgevången, Lunds kommun, har jag delat ut hundratals valkuvert och informerat väljare om hur man röstar, räknat röster och räknat om, eftersom det slog på 3 röster, av 678. Slutligen stämde det och vi kunder konstatera och inrapportera valresultatet för valdistriktet.

En dagslång (12 timmar) lektion i svensk demokrati och en tillfredsställande känsla av att bidraga till vårt gemensamma väl. Man kan lätt imponeras av den logistik och organisation som finns kring val i Sverige - allt ifrån personer som sitter som ordföranden och koordinatorer i valdistrikten till vaktmästare som samordnar materialet, tar emot alla valtekniska artiklar och ser till att de samlas in igen och skickas tillbaka - särskilt om man jämför det med inslag i tv från olika andra länder i världen, där det inte är lika självklara regler kring hur man hanterar röster och rösträkning och där precisionen och noggrannheten inte kommer i närheten av vårt valsystem..

Samtigt är det förvånansvärt primitivt i många delar; det är fortfarande papperslappar i kuvert som sprättas och läggs i högar, sammanräknas av frivilligkrafter kring ett bord efter vallokalens stängning och med ett telefonsamtal vidarebefordras till valnämnden i Lund och som sedan skickas vidare till rikssammanräkningen.

Det är fascinerande att se alla de slags människor som kommer till valurnorna och med berättigad seriositet, lägger sina röster på partier och personer de ger förtroendet att representera sina drömmar och föreställningar om hur samhället ska utvecklas. På förmiddagen såg vi den äldre generationen, plikttroget komma till vallokalen, med rollatorer och käppar, långsamt och mödosamt tog de sig fram, försåg sig med valsedlar, kuvert och uttryckte sina politiska meningar. Under dagen, strax efter "brunchtime" kommer allt fler av den yngre generationen, märkbart många förstagångsväljare, med samma seriositet och viktiga uppdrag att utnyttja sina medborgerliga rättigheter, tillika skyldigheter och plikter.

Visste ni att det är fritt att deltaga, som åskådare, när rösterna räknas i vallokalen. Är inte det en väldigt bra sak att göra med elever, under en valsöndag? Praktisk demokratiundervisning!

Valdeltagandet i Sverige som helhet stannade på 40,3%. I valdistrikt Galgevången, Lund, var valdeltagandet 65%, det ger i alla fall mig, en del hopp om vår svenska demokrati. Röstade du  i EU-valet?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0