Medskaparskolan




Igår installerades han, allas vår Barack Obama. I sitt tal, som av bedömare anses synnerligen välskrivet, angav han tonen för framtiden, tidigt och tydligt med budskapet att det är alla amerikanares ansvar att ta Amerika ur krisen, hans eget ansvar och allas ansvar. Kraften till detta ska hämtas i helheten, i värdet av att vara en del av något som är större än individen.

I Lunds kommun pågår just nu ett kompetensutvecklingsprogram för alla anställda som kallas Utvecklingsresan. Programmet genomförs i olika omgångar, från högre chefsnivå, via mellanchefsnivå och slutligen till samtliga medarbetare i alla verksamheter. Alla kommer förr eller senare att beröras av budskapet i detta upprop för medarbetare/anställda i kommunen. På många sätt samma budskap som Obama igår gav sina "medskapare", det amerikanska folket.

Det handlar om sätt att förhålla sig till arbetet, om att utveckla var och ens förutsättningar för att engagera sig och vara delaktig, om att skaffa sig verktyg för att använda i det dagliga arbetet; att helt enkelt utveckla oss själva, våra arbetslag och vår skola, eller som det sägs i programförklaringen; "jag, laget och verksamheten". En lovvärd, ambitiös och bred satsning, unik i Sverige, på alla som arbetar och därmed representerar kommunen.



Programmet bygger så klart på det faktum att delaktighet bland medarbetare visat sig vara en viktig och avgörande "nyckel" till ett framgångsrikt resultat. Ju större engagemang vi kan uppnå hos varje enskild medarbetare desto bättre blir helheten och desto bättre blir resultatet för våra brukare, är tanken; man pratar om begreppet "medarbetarkompetens" på samma sätt som man nämner "yrkeskompetens" eller "ledarkompetens".

Medarbetarkompetens visar medarbetare som oftare talar om "önskemål", snarare än "klagomål", som oftare uttrycker sig vara "för" än "emot", som hellre skaffar och skapar än ska "ha" och förväntar sig att "få" och som själva skapar sin motivation och inte sitter och väntar på att bli motiverad. Det är personer som snarare producerar energi än konsumerar energi. Låter det konstigt? Det är det inte, snarare tvärtom, väldigt enkelt. Det innebär egentligen bara att accentuera vårt redan så väl använda koncept med ett salutogent förhållningssätt. Vi kan se Utvecklingsresan som en draghjälp, en kommunal knuff i en riktning vi redan valt.

Det ska bli spännande att lyfta och dryfta tankarna kring detta, att hjälpas åt att medvetandegöra varandra vad som förväntas av en medarbetare i Lunds kommun, hur vi kan bli bättre på att skapa tillsammans och hur vi bättre kan bidra till helheten. Jag återkommer snart i ärendet....



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0