Kortspel

På ledarskapsseminarium måste man också ha lite förlustelser, med betoning på lite. Lite kul, och lite allvar; vi spelade t ex kort, dock inte med en vanlig kortlek. Korten vi använde var tomma så när som på ett ord, ett beskrivande ord, typ allvarlig, seriös, kul, modig, bestämd, hänsynsfull etc. Kortleken på bordet, spelarna drar ett kort vardera, tittar på det och lägger det till någon av de andra medspelarna, upp-och-ner (man kan också lägga till sig själv). När alla korten är fördelade börjar allvaret, man har nu att vända korten rätt och få sin tilldelning förklarad för sig av dem som fördelat korten.

Jag vände upp följande 6 kort på min plats, och fick en föklaring hur givaren tänkt:
  • säker
  • energisk
  • retsam (det kortet la jag själv)
  • hjälpsam
  • optimistisk
  • provokativ
Utan att "analysera" korten för mycket kan man reflektera över de ord som tilldelades mig; "säker, provokativ och retsam" är på något sätt samma andas barn. Ibland kan en säker fasad och en argumentering för något man starkt tror på, uppfattas som retsam eller rent av provokativ, det är inte så konstigt. I stridens hetta kan man ibland ta till formuleringar som tolkas på ett sätt som liknar missuppfattningar. "Energisk, optimistisk och hjälpsam" kan väl också sägas hänga ihop; en strävan att vara till nytta, till lags och till hjälp för medarbetare och elever. Ja, kortorden känns inte helt främmande, de berättar säkert en del av sanningen; sådan är jag ... också.

Den uppmärksamme märker möjligen att det var tämligen "snälla" ord, men det fanns också mer negativt laddade epitet på en del kort. Dessa förpassades dock till en växande hög av kort man inte riktigt kände sig kunna placera hos någon, med all rätt.  För att jobba sig samman i en ledningsgrupp tar tid, rätt lång tid faktiskt. När vi på en ledningsgruppsträff framöver är mogna för mer nyanserad kritik (positiv och negativ) och bestämmer att ha med alla korten, då är vi sannolikt en riktigt väl sammansvetsad grupp och redo att utvecklas ytterligare.

En liten reflektion åt det mer provokativa hållet(;-D), kanske ska man, helt i motsats till vad vi står för och klart patogent, endast arbeta med de negativt laddade orden vid något tillfälle, bara för att öka dynamiken. För nog är det i denna del som vi kan förvänta oss förändring, vad gäller attityder, uttalanden och förhållningssätt.

Nåja, det var bara en tanke som slog mig ....


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0