Storasyskon intelligentare

NoneÄr storasyskon intelligentare?

Skämtar du, what kind of question is that? Inga tveksamheter, eller hur ....? Läste ikväll på dn.se om en undersökning som konstaterar att storasyskon faktiskt är intelligentare än sina småsyskon. Tur att man är storebror!

Bortsett från det anmärkningsvärda resultatet, är det några delar som är värda att uppmärksamma ur ett lärare- och lärandeperspektiv. Det finns, tycker de norska (!) forskarna, minst tre anledningar till varför det är som det är.

Dels har storasyskon biologiska fördelar (förstföderskor är yngre, smalare och friskare), dels har syskon senare i syskonskaran mindre vuxenkontakt och mindre stöd (något forskarna tror har signifikant betydelse för resulttaten), men framför allt, och det är nu lärarperspektivet kommer in, har det äldsta barnet mängder av situationer då han/hon undervisar det yngre, något som på lång sikt gör skillnad. Man lär så länge man har elever, och kanske är det läraren som har mest ut av undervisningen! Intressant synpunkt, eller hur?! Andas det Vygotskij, eller?

Läs hela artikeln på dn.se!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0