Framtiden

image85   Uppdrag Granskning på TV,  två elever, nu vuxna, felaktigt placerade på särskolan i tidig ålder. Skolledare, pedagoger och andra med ansvar för pojkarna, ursäktande och ledsna för hur det bedömts, bestämts och beslutats. Tragiskt! Och anledning till eftertanke.... Som skolledare har man många svåra avgöranden, en del till synes självklara, men för individen kanske karaktären av livsavgörande. Ett litet snedsteg, felavvägande i tidig ålder, kan ge avgörande skillnader i senare liv. Det lärde jag mig av det här inslaget i Uppdrag granskning.

Samma kväll, Jan Björklund, presenterar sitt nya betygssystem, i sju steg varav två underkända. Hur kan det vara att  vissa delar i debatten om den svenska skolan och våra ungdomars lärande så ensidigt kan handla om det enkelt mätbara, och ingenting annat.

image84

Är det detta vi vill? Vi som arbetar i skolan, som anses professionella, som har utbildning för hur modern pedagogik ska bedrivas? Varför är det så få som argumenterar emot? Är det rimligt att förr-förra generationen (som visserligen har erfarenheter av skolan, men hallå ....) ska diktera villkoren för framtidens skola med gårdagens argument?

Tveksamt Björklund!



Kommentarer
Postat av: Anonym

Nej, nej... nytt i gammal förpackning. Anne-Marie

2008-02-20 @ 11:43:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0