PIM-bevis

image69Just klar med skolledar-PIM, uppgift två. Avverkade frågorna inför uppgift tre och fick ta del av själva uppgiften: "en presentation av din skolas eller förskolas vision som en bildberättelse med berättarröst och musik." Kräver sannolikt en del tankearbete, men kanske kan man använda sig av en del redan tänkt (se vision från 2003), tillfoga nytt, omforma, skala av, renodla. Vad är det viktiga? Vad är det skolan ska vara? Vilka är våra ideal och vårt egentliga mål med vår verksamhet?

image68

PIM är genomtänkt på många sätt; ett lärande i det lilla går hand i hand med det lite större. Till synes handlar det om att lära sig det digitala hantverket, men egentligen fungerar det, i alla fall för mig, som en inspiration och tankesmedja kring större pedagogiska sammanhang, som t ex i den här uppgiften, om allt detta som är väsentligast för vår verksamhet av kunskapssyn och värdegrund. Förhoppningsvis får det också många pedagoger att fundera i annorlunda banor i skolvardagens planeringsarbete. Denna perspektivförskjutning och pedagogers "tvingande omtänk" kring pedagogik är kanske de digitala verktygens främsta insats i svensk skola.

Uppgift tre i skolledarpim känns som ett spännande tankearbete och det är utmanande att försöka kommunicera tankarna med bilder, filmer, texter och ljud. Learning by doing - att bygga upp sin drömskola, skapa alla de fantastiska förutsättningar för ett optimalt lärande, med ekonomi, lokaler och pedagogiska verktyg, tiden tillräcklig och med styrdokument utarbetade av elever och pedagoger tillsammans..... mmm;)

Tänk om man skulle sätta samman en sådan vision och sedan låta denna utgöra strävansmålen, de långsiktiga målen för hur man planerar, fördelar resurser, stöder och uppmuntrar medarbetare i riktning mot visionen. En vision som fick bilda riktig vägledning för verksamheten på lång sikt, utan störande moment av politiska lappkast och kommunala organisationsförändringar. En dröm, en vision, ja varför inte?


Nåja, det vara bara en tanke som slog mig....


Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej - så jättespännande att läsa... Oj så många ideer jag fick. Tack Ulf. Allt gott och njut av det nya åets möljigheter. Vink, vink. Anne-Marie

2007-12-30 @ 22:26:21
Postat av: Ina

Hej Ulf!
Kul att läsa din braa blogg, inte minst om PIM som jag själv jobbar en hel del med i Malmö.
Under våren ska jag hålla en kurs om tematiskt arbete och hur man kan använda en blogg i det sammanhanget. Kanske ett tips till lärare på Gunnesbo. http://www.pedc.se/booking/Kurs.aspx?id=131
Allt gott till dig,
Ina Alm

2008-01-14 @ 14:30:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0